Θεατρική ομάδα Τραμπάλα

Η θεατρική ομάδα Τραμπάλα δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας να θεμελιώσουμε μια παράσταση ακριβώς όπως την φανταζόμαστε εμείς.

Τα παιδιά του σήμερα, οι μικροί θεατές, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους προσδίδει η ηλικία τους αλλά κυρίως η ίδια η κοινωνία που τα περιβάλλει, μέσα στη σύγχυση της υπερπληροφόρησης με ένα ασφυκτικά γεμάτο ημερήσιο πρόγραμμα, ο μίτος της φαντασίας τους εξαντλείται στα video games και στα γεμάτα χλιδή και life-style παιχνίδια τους. Εξοικειωμένοι ήδη με την τεχνολογία, το χαοτικό σύμπαν του διαδικτύου και την βιομηχανία του θεάματος, αλλά και στερημένοι από τα παραμύθια της γιαγιάς και το σωματικό παιχνίδι σε αγρούς και αλάνες είναι πολύ πιο διψασμένοι και ταυτόχρονα απαιτητικοί θεατές.

Ανεξάρτητα όμως από τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρών θεατών, αυτός που θα επιλέξει τα θεάματα που θα παρακολουθήσει, είναι ο δάσκαλος τις καθημερινές και ο γονιός τα Σαββατοκύριακα. Αυτό επιφορτίζει τους ενηλίκους συνοδούς με το καθήκον της επιλογής του θεάματος και ταυτόχρονα με την ευθύνη του κατά πόσο η επαφή του παιδιού με το θέατρο θα αποτελέσει έναυσμα για την ψυχοπνευματική και αισθητική καλλιέργεια και αγωγή του.

Η παράσταση είναι καθαρά βιωματική – διαδραστική με την συμμετοχή των παιδιών στην έκβαση της ιστορίας καθώς και με θεατρικά παιχνίδια εμπλουτισμένη πάνω στα θέματα της παράστασης ώστε τα παιδιά να γίνουν οι ίδιοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες. 

Διαμορφώνουμε τις θεματικές ιστορίες έτσι ώστε, να επηρεάσουν τα παιδιά θετικά και να τους μεταδώσουν ένα αισιόδοξο διδακτικό μήνυμα. Για την ομάδα μας το πιο σημαντικό είναι, να ανακαλύπτουμε κάθε φορά εκ νέου, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη διάδραση με τα παιδιά, τον τρόπο να ενταχθούν σαν ήρωες μέσα στην παράσταση.

Επίσης σε κάθε παράστασή μας έχουμε αφομοιώσει στοιχεία της παιδικής σκέψης και του παιχνιδιού όπως είναι η αντιστροφή, η ελευθερία, η ανατροπή της γραμμικής αφήγησης, η ευρηματικότητα, η έκπληξη, η πρωτοτυπία, η επανάληψη και η κατάργηση των συμβάσεων. Ενσωματώνει και ενορχηστρώνει πολλά εκφραστικά μέσα και τεχνικές που ασκούν έλξη στο παιδί όπως κουκλοθέατρο, μάσκα, τραγούδι και αυτοσχεδιασμό.

Γνωρίζουμε πως τα παιδιά σαν κοινό είναι πιο ευαίσθητα, πιο αγνά, πιο ελεύθερα και συνάμα πιο δύσκολα και απαιτητικά.Τα προσκαλούμε να παίξουν μαζί μας, να μοιραστούμε ιδέες, να μας καθοδηγήσουν στην εξέλιξη της ιστορίας και πάνω απ όλα να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

Στόχος μας  είναι να καταφέρουμε να ψυχαγωγήσουμε τα παιδιά , να διεγείρουμε την φαντασία τους , να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς  τους.

Οι παραστάσεις ταξιδεύουν καθημερινά στις αίθουσες των σχολείων μιλώντας στις αισθήσεις και στο πνεύμα των παιδιών. Η ζωντάνια, η επινοητικότητα, ο ενθουσιασμός και η διάθεση έκφρασης και δημιουργίας των παιδιών αποτελούν για μας πηγές έμπνευσης στη πορεία κατασκευής της «μαγικής» ατμόσφαιρας της παράστασης.