Το Χωριό της Υγείας και Η Ζωή στον Πλανήτη Γη

Μετά την επιτυχία της παράστασης: «Μια Φορά Κι Έναν Καιρό», φέτος παρουσιάζει την βιωματική – διαδραστική παράσταση:

«Το Χωριό της Υγείας» και «Η Ζωή στον Πλανήτη Γη».

Το παιδικό θέατρο αποτελεί ψυχαγωγία για τα παιδιά. Παράλληλα τα βοηθά στην ανάπτυξη του μυαλού και της προσωπικότητάς τους διεγείροντας και καλλιεργώντας την επινοητικότητα, την εφευρετικότητα και την φαντασία τους. Το θέατρο για παιδιά, έχει πλέον γίνει ένας ιδιαίτερος χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας με αυξημένες απαιτήσεις, με υψηλές αισθητικές προδιαγραφές, με αυτόνομη παρουσία στο επίπεδο του θεατρικού γίγνεσθαι της σύγχρονης κοινωνίας, με ολοένα και περισσότερο διογκούμενο ρόλο στη διαμόρφωση των προσωπικοτήτων των ανήλικων θεατών.  Το είδος θεάτρου αυτό, δεν αντιμετωπίζει πλέον το παιδί ως το μέλλον της κοινωνίας που επιθυμούν οι ενήλικες, ούτε ως έναν «πρώιμο ενήλικα» που οφείλει να προετοιμαστεί για τη μετέπειτα ζωή του σύμφωνα με ένα ήδη υπάρχον παγιωμένο στάσιμο μοντέλο. Τον προσεγγίζει με το σεβασμό που αξίζει σε έναν εκπρόσωπο του σταδίου που προηγείται εκείνου της εξέλιξης του σε άτομο. Τον αντιλαμβάνεται ως έναν θεατή του οποίου η εξυπνάδα και η ευαισθησία δεν υπολογίζεται σύμφωνα με το μέγεθος και την ηλικία του.

Η Θεατρική ομάδα Τραμπάλα τολμά  να αναμετρηθεί  μ’ αυτό τον χώρο συνειδητοποιώντας τη δυναμική της επικοινωνίας με ένα κοινό πιο ευαίσθητο, πιο αγνό, πιο οξυδερκές, πιο ελεύθερο και συνάμα πιο δύσκολο, πιο απαιτητικό, τα παιδιά .

Τα παιδιά του σήμερα, οι μικροί θεατές, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους προσδίδει η ηλικία τους αλλά κυρίως η ίδια η κοινωνία που τα περιβάλλει, μέσα στη σύγχυση της υπερπληροφόρησης με ένα ασφυκτικά γεμάτο ημερήσιο πρόγραμμα, ο μίτος της φαντασίας τους εξαντλείται στα video games και στα γεμάτα χλιδή και life-style παιχνίδια τους. Εξοικειωμένοι ήδη με την τεχνολογία, το χαοτικό σύμπαν του διαδικτύου και την βιομηχανία του θεάματος, αλλά και στερημένοι από τα παραμύθια της γιαγιάς και το σωματικό παιχνίδι σε αγρούς και αλάνες είναι πολύ πιο διψασμένοι και ταυτόχρονα απαιτητικοί θεατές.

Ανεξάρτητα όμως από τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρών θεατών, αυτός που θα επιλέξει τα θεάματα που θα παρακολουθήσει, είναι ο δάσκαλος τις καθημερινές και ο γονιός τα Σαββατοκύριακα. Αυτό επιφορτίζει τους ενηλίκους συνοδούς με το καθήκον της επιλογής του θεάματος και ταυτόχρονα με την ευθύνη του κατά πόσο η επαφή του παιδιού με το θέατρο θ’ αποτελέσει έναυσμα για την ψυχοπνευματική και αισθητική καλλιέργεια και αγωγή του.

Η παράστασή μας φέτος ακουμπά με σεβασμό κ ευαισθησία δύο θέματα σημαντικά για μικρούς και μεγάλους. Την υγιεινή διατροφή και την προστασία  του περιβάλλοντος-ανακύκλωση.

Το Χωριό Της Υγείας

Σε αυτό το χωριό όλοι είναι χαρούμενοι και υγιείς μέχρι που καταφθάνουν δύο νέοι σεφ και ανατρέπουν όλα όσα γνώριζαν για την υγιεινή διατροφή. Ένας μεγάλος διαγωνισμός θα λάβει χώρα και η υγεία όλων βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα καταφέρουν τα παιδιά να δημιουργήσουν την μυστική συνταγή της υγιεινής διατροφής;

Η Ζωή στον Πλανήτη Γη

Η μικρή Ζωή γνωρίζει την μητέρα όλων μας, τον πλανήτη Γη, έναν πλανήτη κουρασμένο, άρρωστο και απογοητευμένο. Μπορεί ν αλλάξει η καταστροφική πορεία του πλανήτη μας αν αλλάξουμε εμείς οι άνθρωποι; Μία θαλάσσια χελώνα, ένα φλαμίνγκο και ένα σοφό δέντρο θα γίνουν οι νέοι φίλοι της Ζωής και θα περάσουν ένα περιπετειώδες βράδυ. Όλοι μαζί θα μας μάθουν πως όταν προσπαθούμε όλα τα μπορούμε.

Η παράσταση είναι καθαρά βιωματική – διαδραστική με την συμμετοχή των παιδιών στην έκβαση της ιστορίας καθώς και με θεατρικά παιχνίδια εμπλουτισμένη πάνω στα θέματα της παράστασης ώστε τα παιδιά να γίνουν οι ίδιοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες. 

Επίσης στην παράστασή μας έχουμε αφομοιώσει στοιχεία της παιδικής σκέψης και του παιχνιδιού όπως είναι η αντιστροφή, η ελευθερία, η ανατροπή της γραμμικής αφήγησης, η ευρηματικότητα, η έκπληξη, η πρωτοτυπία, η επανάληψη και η κατάργηση των συμβάσεων. Ενσωματώνει και ενορχηστρώνει πολλά εκφραστικά μέσα και τεχνικές που ασκούν έλξη στο παιδί όπως κουκλοθέατρο, μάσκα, τραγούδι και αυτοσχεδιασμό.

Η παράσταση ταξιδεύει καθημερινά στις αίθουσες των σχολείων μιλώντας στις αισθήσεις και στο πνεύμα των παιδιών. Η ζωντάνια, η επινοητικότητα, ο ενθουσιασμός και η διάθεση έκφρασης και δημιουργίας των παιδιών αποτελούν για μας πηγές έμπνευσης στη πορεία κατασκευής της «μαγικής» ατμόσφαιρας της παράστασης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ…

Ηθοποιοί : Γεωργία Ηλιοπούλου, Σοφία Νικολετάκη

Σκηνοθεσία : Γεωργία Ηλιοπούλου, Σοφία Νικολετάκη

Συγγραφή κειμένων : Σοφία Νικολετάκη, Γεωργία Ηλιοπούλου

Μουσική Επιμέλεια-Τραγούδι : Σοφία Νικολετάκη

Κοστούμια : Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Σκηνογραφία : Χριστίνα Ανδρικοπούλου

Κατασκευή κούκλας : Σοφία Νικολετάκη

Φωτογράφος : Ασπασία Αλεξοπούλου

One Reply to “Το Χωριό της Υγείας και Η Ζωή στον Πλανήτη Γη”

Αφήστε μια απάντηση